Ръчни кафемелачки 1Zpresso

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Съпорта на 1Zpresso е екстремно добър към този момент - отговарят до няколко часа, но това е напълно възможно да се промени, като станат по популярни.
Разпитвах ги разни неща за различните модели и ми дадоха информация, която може да е полезна
-------------------------
Thank you for the prompt reply. We do have a few EU partners - AVX from Hungary and Moka Consorten from Germany for your reference.

Which grinders to give the best result is subjective as the flavor of taste too. K-series grinder is able to perform grind size from fine to coarse. I guess it is the universal grinder as you referring to. However, I recommend JE-Plus for espresso, it equipped Italmill burr set and ideal for make a cup of espresso. The upper adjustment design dial moves 12.5 microns with each click.

Hope my clarification is clear to you, do contact if you have further question.
-------------------------
borko1945
Средно изпечен
Мнения: 254
Регистриран на: 24 Май 2020 01:33
Град: София
Приготвям кафе с: QuickMill La Certa Pid / Mazzer Major

Мнение

Последните седмици се замислям дали да не заменя мазер-а SJ който имам за една ръчна мелачка. Много е голям, шумен, грозен(моя е поочукан) и цялата церемония със събиране на остатъците от кафе ме кара да се замислям в друга посока, пък и в нас се пият 3 кафета на ден. Гледах клипчето, гледах и няколко ревюта и май се отказах от кину за момента. Сега се чудя между команданте и тази от темата. Малко ме притеснява 1zpresso нов производител малко информация, команданте пък има по малко стъпки иначе от прочетеното ми харесва. Ще го помисля и посънувам.
Аватар
blazarov 
Младши бариста
Мнения: 508
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+

Мнение

Решил съм да ги пробвам тези, но не мога да реша между K-Plus и JE-Plus.
Несесерчето и чашката с магнитите и "blind tumbler" са ми задължителни условия тъй че остават тези два модела.
За момента пием само еспресо, но ще я използвам основно на път/почивки. Идеята ми е като ме домързи да мъкна Павонито да си правим V60 и аеропреси.
Тоест изглежда решението се свежда между по-еспресо ориентираната JE с по-финни настройки през 12 микрона или по-универсалната К-Plus с по-груби стъпки през 22 микрона евентуално правеща по-добър филтър и евентуално малко по-лошо еспресо?
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3800
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

На мен прекалено фината настройка ми е леко досадна, на K-plus трябва всеки път по няколко клика да местиш, представям си на JE x2.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

blazarov написа: 16 Авг 2020 15:18 Решил съм да ги пробвам тези, но не мога да реша между K-Plus и JE-Plus.
Несесерчето и чашката с магнитите и "blind tumbler" са ми задължителни условия тъй че остават тези два модела.
За момента пием само еспресо, но ще я използвам основно на път/почивки. Идеята ми е като ме домързи да мъкна Павонито да си правим V60 и аеропреси.
Тоест изглежда решението се свежда между по-еспресо ориентираната JE с по-финни настройки през 12 микрона или по-универсалната К-Plus с по-груби стъпки през 22 микрона евентуално правеща по-добър филтър и евентуално малко по-лошо еспресо?
Тези "blind tumbler" (видеото на 3:52) ми се сториха не толкова ефективно решение или просто човека е малко по-несръчен. В някой виде нещата изглеждат безкрайно лесно, но по-скоро си мисля, че кафето ще полепва и няма да е толкова удобно. Въпреки, че от прочетеното не съм с добри впчатления от Kinu, това контейнерче ми се струва по-умно измислено (видеото на 5:00) Иначе чуденето ти за двата модела е напълно разбираемо и зависи от амбициите ти в pour over :) Все пак K-Plus добре се справи с espresso-то според Gaggia.
Gaggia написа: 16 Авг 2020 16:17 На мен прекалено фината настройка ми е леко досадна, на K-plus трябва всеки път по няколко клика да местиш, представям си на JE x2.
На мен всички burr-ове ми изглеждат еднакви, дали тези на Italmill имат и някакво геометрично предимство за по-висока консистентност, освен по-фината настройка?

Edit: Добавям още дин коментар от support-а на 1Zpresso (сега ги питах коя кафемелачка е най-добра за варене)
---------------
The K-seires has fewer fines compared to the JX or JX-Pro and therefore it has a clean flavor for pour-over, french press and it is also suitable for grinding espresso.
With the external adjustment, it is convenient to adjust the grinding size outside the grinder like an electric grinder.
The difference between the K-Pro and K-Plus is the catch cup.
The K-Plus is equipped with the magnetic catch cup, allowing users to remove it easier.
Click here to visit our website for more information.
Please feel free to ask if you have further questions, thank you.
---------------

Мисля, че от коментарите на Gaggia и support-а на 1Zpresso нещата са напълно ясни. Лично аз, ако си купувах сега кафемелачка (мотая се в тази тема, защото обмислям още една) бих взел К-Plus.
Отделно мисля, че от 1Zpresso трябва малко да редуцират моделите, които предлагат или да опишат малко по-добре към какъв сегмент са насочени отделните модели - мобилност, варене, еспресо, универсални... Сега е малко объркващо и мисля, че има и малко дублиране в предназначението на продуктите им.
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Здравейте!
Връщам се от новото магазинче на Dabov и съм доста развълнуван, защото проведохме няколко теста с ръчната ми кафемелачка 1Zpresso E-Pro (burr 38 mm) с кафето на месеца Етиопия Гуджи Урага и резултатите ме изненадаха тотално. За съжаление не обърнах внимание, каква кафемелачка ползват там, мисля, че беше 807 LAB SWEET, но не съм сигурен.
Като за начало, искам да благодаря на момчетата зад бара, които се навиха да проведем опитите. Резултатите коренно промениха мнението ми за кафемелачките и размера на burr-a, който е като мантра тук във форума.

Референтните стойности за едрината на смилане от ръководството на 1Zpresso E-pro
Турско: 1.0 - 1.2
Еспресо: 1.5 - 2.5
Pour over: 3.5 - 4.5
Френска преса: 4.5 - 5.5
(Скалата е от 0 до 5.5 - един оборот и има 8-9 клика за всяка единица)
Не може да се разчита напълно на тези стойности. Според мен максималната смислена едрина на смилане е 4.5, след нея става прекалено едро.

Първи опит
Първият опит беше изстрел в тъмното и решихме да го направим с 14 грамовата цедка, за да не абим :) кафе. Смляхме кафето на 1.0, защото първоначално и при мен и при тях имаше недоверие, че кафемелачката може да мели достатъчно фино. Още като сипваха кафето в цедката бристите изразиха мнение, че е малко по-фино смляно от нормалното. Пуснахме кафето и изтече на супер тънка струйка, но струйката беше непрекъсната през цялото време - не беше на капки. В крайна сметка не разбрах за колко време изтече, но ми беше достатъчно, когато опитах кафето - много приятен и наситен вкус и аромат! Може би вкусът беше една идея по-лешников, но трябваше да си супер фокусиран за да откриеш някаква горчивина.

Бях тотално изненадан, че кафето е вкусно и приятно, каквото обикновено предлагат там... Мислих да си тръгвам. Така или иначе нямам еспресо машина и не мислех да навлизам в повече детайли. Все пак си поръчах едно кафе смляно с тяхната мелачка и с 20 грамова цедка (изцяло приготвено по-тяхната технология). Е беше по-добре на вкус имаше повече киселинност и свежест, но разликата определено не беше драматична (по мое мнение 10%). В крайна сметка се пресрамих и ги помолих да направим още един опит с 1Zpresso-то.

Втори опит
Този път смляхме 20 гр. кафе на степен 1.5 (+4 клика). Кафето изтече за 22 секунди - точно както е по тяхната рецепта! Вкусът беше по-киселинен и нямаше абсолютно никакви следи от горчивина. Въпреки това (може и на самовнушение да се дължи) тяхното кафе ми се стори с една идея по-ярък и наситен вкус.

Заключения
Доста ме объркват тези резултати, но лично аз стигам до следните заключения.
  • 1 ) Високият клас ръчни кафемелачки (изключвам Kinu) определено си заслужават. Разликата в цената е огромна (ако е в София добавяме и едно 500 € жилищна площ, която заемат :) ), а разликата във вкуса по мое мнение е минимална.
  • 2) Може би, размера на burr-а не е толкова от значение при ръчните мелачки. Там оборотите са ниски и всичко смляно веднага изпада и няма време да се наситни допълнително, както е при електрическите !? Специално E-Pro се върти много лесно, може да се ползва и от жени и от деца и това е доста голямо предимство. Мели 20 гр кафе за около 60 секунди с приблизителна скорост на въртене 1-2 оборота в секунда.
  • 3) Не знам как в толкова голям диапазон на смилане кафето беше с добър вкус. Или сме големи късметлии, че нацелихме, или професионалната кафе машината си казва думата или този е голям позьор: James Hoffmann: How I Dial-In Espresso - Part #1. Не съм върховният дегустатор, но все пак съм тренирал доста с чай и не съм съвсем без опит.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3800
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Всяка сутрин пия първото кафе у дома направено по моя рецепта, използвам 18г зърна, смляно с една от най добрите мелачки Monolith и Везувия с преинф за 40сек средно, второто го пия направено с 1Z JX и Francis X3 с PID 30сек без преинф, и двaта шота са добри, но при първото има отчетлива разлика много над 10%. Съвета ми е продължавай с експериментите, или заповядай на демо, не че имам самочуствие на професионалист. 38mm 1Z не бих ги мъчил за еспресо те са с ножове за филтър, както и производителя би потвърдил. По темата другата седмица ми идва 1Z-JX Pro за тест, като цяло съм фен на този производител.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
The_amateur 
Средно изпечен
Мнения: 188
Регистриран на: 15 Фев 2020 09:57
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Mara X
Niche Zero

Мнение

Някай купувал ли е 1zpresso от Aliexpress. Цените са доста по-ниски от тези на европейските дилъри
Например 1z JS се връзва около 200 лв, дори и като му сложиш ДДС е 240-250 лв
https://www.aliexpress.com/af/1Zpresso- ... t=1&page=1
Та се питам къде е уловката?
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3800
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Ако ще се взима от Изтока, само от тук за да няма после защо не мели
https://1zpresso.coffee/
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

The_amateur написа: 06 Ное 2020 16:07 Някай купувал ли е 1zpresso от Aliexpress. Цените са доста по-ниски от тези на европейските дилъри
Например 1z JS се връзва около 200 лв, дори и като му сложиш ДДС е 240-250 лв
https://www.aliexpress.com/af/1Zpresso- ... t=1&page=1
Та се питам къде е уловката?
Една възможна причина да не го правиш:
Изображение

Има два официални представителя в Европа, може и от там да пазаруваш виж FIND THE DEALER CLOSEST TO YOU (в ляво е списъка).